Elgrill

Att använda elgrill

En elgrill gör sig bra på campingen, uteplatsen eller platser där kolgrillar och gasolgrillar är förbjudna på grund av brandrisk. Begränsningen är behovet av eluttag samt avsaknaden av den rökiga smaken som köttet får vid traditionell grillning. Många av de elgrillar som finns på marknaden är dock enkla att hantera och det går snabbt att komma igång med tillagningen. En ytterligare fördel med elgrillar är att det är enkelt att reglera värmen på grillen. Man slipper dessutom tänka på att ha ordentligt med kol, briketter samt tändvätska hemma.

Överlag är uppvärmningstiden ungefär fem till tio minuter på de vanligaste elgrillarna. Vissa modeller kräver att man fyller grilltrågets botten med vatten för att hålla nere värmen, minimera stekoset samt underlätta rengöring av grillen. Många hävdar att smaken av grillat inte är lika tydlig om maten tillagas med en elgrill.

Olika elgrillar

Utbudet av elgrillar är väldigt stort. Det går att hitta från små smidiga grillar som man sätter på köksbodet eller diskbänken till stora grillar som man helst ska använda utomhus. Liksom med gasol och kolgrill skiljer sig priserna mycket mellan olika elgrillar. Det är ofta samma företag som tillverkar både gasol, kol och elektriska grillar. De billigaste kostar några hundralappar, medan de dyraste kan kosta flera tusen kronor. Liksom med kol och gasol grillar, så kan man även med elektiska grillar välja de med eller utan lock. Vissa har förutom själva grillgallret även en stekplatta. Den fungerar i princip som en vanligt stekpanna.

Grilla inomhus

När man grillar med en elgrill är man inte beroende av vädret. Det finns små elgrillar som man kan sätta på bordet eller diskbänken med och grilla. Detta är helt klart en stor fördel jämfört med gasolgrillar och kolgrillar. Det är dock viktigt att se till att man har fönster öppna om man grillar inomhus, då oset från matlagningen vanligtvis blir väldig kraftig.