Grillmetoder

Olika grillmetoder

Att grilla är en vetenskap och det kan ta många år innan man blir en ”grillmästare, så tålamod är väldigt viktigt. Det gäller att lära sig de olika metoderna som finns för att veta hur man ska grilla olika slags mat. Det är också skillnad om man grillar med kolgrill eller gasolgrill. När man börjar att lära sig hur man ska grilla, sår är det en bra idé att inte börja med att grilla allt för dyr mat och inte heller bjuda in alla man känner på en grillfest.

På till exempel YouTube kan man hitta många grill videoklipp. Lättast är om man söker på den engelska termen BBQ.

Olika grillmetoder

Vanligtvis när man grillar så pratar man om fyra olika grillmetoder. Alla grillmetoderna passar när man kolgrillar mat, men inte till exempel om man grillar med gasolgrill. Här nedan beskriver vi de fyra vanligaste grillsätten som man använder. Vi utgår från kolgrillning i exemplen nedan, då detta är det vanligaste sättet att grilla på.

Direkt grillning

Här grillar man direkt över elden. Denna grillmetod passar för mat som man endast ska grilla runt 20 minuter. Biffar, kycklingbitar, fisk, skaldjur och grönsaker är bra exempel på mat som behöver direkt grillning. Innan man lägger på maten på grillen så se till att kolen eller briketterna glöder ordentligt och sprid ut dem jämnt över grillytan. Lägg sedan på grillgallret. Det är viktigt att gallret är varm innan man lägger på maten. Kom sedan ihåg att man måste vända på maten med jämna mellanrum så de inte blir brända.

Indirekt grillning

Indirekt grillning använder man när det är stora köttstycken eller hel kyckling som ska grillas. Metoden passar när maten ska grillas i mer än 25 minuter. Man lägger den glödande kolen eller briketterna på var sin sida av grillen och lägger köttet i mellan. Det är viktigt att man vänder på köttet med jämna mellanrum så att det blir jämt gjort. Det är viktigt att komma ihåg att först lägga köttet på grillgallret då det är varmt.

50/50 grillning

50/50 grillmetoden passar bäst då man grillar stora stekar. Här vill man både ha en fin grillad stekyta samt att köttet ska bli genomgjort. Här lägger man kolen eller briketterna på ena sidan av grillen. Först grillar man maten med direktgrillning och sedan flyttar man det till andra sidan för indirekt grillning. Det är viktigt att man vänder maten med jämna mellanrum för att få en jämn temperatur. Något som är bra med 50/50 metoden är att man hela tiden kan utnyttja både direkt- och indirekt grillning samtidigt. Med andra ord man kan både grilla en stor stek som behöver grillas på indirekt värme samtidigt som man grillar grönsaker eller kycklingbitar på direkt värme. Kom ihåg att först börja att grilla då gallret är varmt.

Cirkulär grillning

När man grillar med cirkulär grillning så lägger man glödande kol eller briketter i en cirkel runt kanten på klotgrillen. Här grillar man mat som behöver konstant indirekt värme, då hela matbiten måste vara jämngjord. Mat som hel kalkon, bröd eller kolbakad pizza är mat som bäst tillreds med cirkulär grillning. Innan man börjar grilla så är det bara viktigt att se till att gallret är varmt.

Vi på grillonline.se önskar er lycka till och om ni har några frågor angående grillar eller grillning så är det bara att höra av er.