Kolgrill

Att använda kolgrill

Sommaren är härlig på många sätt. Oftast hör sol och bad till vardagen, men inte sällan plockar svensken fram grillen i dessa ljuvliga tider. Det finns många olika varianter av grillar men i det följande kommer det handla specifikt om kolgrill och hur man använder dem på bästa sätt.

Det finns två vanliga varianter av kolgrillar. De med lock och de utan lock. Den kolgrill som är utan lock är en klassiker och känd för att sprida oset långväga. Kolgrillens relativt enkla konstruktion gör den oftast billigare än exempelvis en gasolgrill eller elgrill.

För bästa hållbarhet bör kolgrillen vara av god kvalitet och det är verkligen värt de extra pengarna att köpa en som är tillverkad av robustare plåt. En robustare plåt innebär att grillen inte bränns sönder eller rostar lika lätt. Dock tenderar de koleldade klotgrillarna att vara mer hållbara än öppna grillar.

Klotgrill

Klotgrillen är en kolgrill med rund botten och ett runt lock med en öppningsbar ventil. Med hjälp av ventilen kan värmen regleras och därför behövs inget höj- och sänkbart galler som är nödvändigt hos de öppna grillarna för att reglera värme. Dessutom kan du med fördel använda briketter som är återanvändbara.

Värt att nämna är att varken den öppna kolgrillen eller varianten med lock är särskilt lätthanterliga när det gäller att reglera värmen. De kommer inte i närheten av den precision som exempelvis gasolgrillar eller elgrillar uppvisar.

Man bör tänka på att det ibland kan vara besvärligt att få en bra glöd och det är viktigt att tändvätskan får dra ett tag innan antändning. Det är också viktigt att använda tändstickor och placera tidningspapper strategiskt.

Öppen grill

Öppna grillar kan dessvärre vara miljöbovar och vara skadliga för både människor och naturen. En betydande fördel som många vill framhäva är att kolet ger maten en säregen smak. Många hävdar att smaken av grillat inte är lika tydlig om maten tillagas med en gasolgrill eller en elgrill.